Mini-chiuahua 

Index
Wie zijn Wij?
Onze Pups
Onze Winkel
Chihuahua Weetjes
Fotoboek
Gastenboek
Tevreden Klanten
Achico Chihuahua Club
Email
Routeplanner
 

Geschiedenis van de chihuahua
De chihuahua is één van de oudste hondenrassen ter wereld.
Er is heel wat onderzoek gedaan naar dit ras.
De exacte geschiedenis blijft voor een stuk een geheim, maar van één ding is men heel zeker, de oorsprong van de chihuahua ligt in  Mexico. 
Ze speelden een heel belangrijke rol in het leven van verschillende Indianenvolkeren, vooral van de Tolteken en de Azteken.
Men denkt dat dit kleine ras in de tijd van de Tolteken in het wild leefden en dat dit volk ze gevangen hield en temde tot huisdier.
Vermoedelijk werden deze kleine hondjes gebruikt als zoenoffer bij begrafenissen.
Men geloofde dat de ziel van de chihuahua ertoe in staat was om de ziel van het overleden baasje veilig naar het hiernamaals te begeleiden. Dit kon alleen als het hondje een heel mooi leven had gehad.
Het werd bij deze volkeren als een heilig dier beschouwd.
Rond 1900 werd de eerste chihuahua in Amerika geregistreerd, hij wordt er bijzonder populair.
In het begin wordt alleen geselecteerd op grootte, maar gaandeweg komt er eenvormigheid in dit rasje.
In 1923 wordt de “Chihuahuaclub” gesticht en vanaf dan zijn ze te vinden over de hele wereld.

Karakter van de chihuahua
De chihuahua is klein van gestalte, maar groot van karakter.  Soms is het een echte “macho”.
Dit ras mag dan wel het kleinste ras ter wereld zijn, maar daar gedragen ze zich niet naar, ze gaan niet achteruit voor grote rassen. Wees dus alert en let op als je een grote hond tegenkomt. Je neemt dan best je hondje op zodat hij niet in een gevaarlijke situatie terecht komt.
Het zijn heel levendige, trotse, ijdele en heel dappere hondjes en prima wakers. Ze verwittigen je onmiddellijk als er iemand aanbelt,… .De chihuahua is bovendien heel intelligent en leert enorm snel bij. Beginnen ze te bijten naar vreemden of naar andere honden, wees dan kordaat en treedt onmiddellijk op.
Dit kleine ras is erg gehecht aan zijn baasje, vaak aan 1 persoon in het bijzonder, maar normaal kunnen ze prima opschieten met het hele gezin en ook met andere honden en katten.
Een chihuahua kan uitstekend met kinderen omgaan, maar besef goed dat dit hondje geen speelgoed is.
Dit ras is uitstekend voor mensen die wonen op een appartement of in een klein huisje, daar ze niet veel plaats nodig hebben.Een chihuahua heeft wel aandacht nodig. Uit werken gaan is geen enkel probleem, maar vergeet niet dat het een aanhankelijk hondje is, dat het gezelschap van zijn baasje steeds op prijs stelt.
De chihuahua past zich heel goed aan, het liefst gaan ze mee met hun baasje,ze doen niets liever dan op je schoot liggen. Het zijn hondjes  waar je heel veel liefde van krijgt.
Velen denken dat een chihuahua teefje liever, aanhankelijker en kleiner is dan een reutje, maar dit zijn fabeltjes.
Dikwijls is het omgekeerd. Ze bijten bijna nooit iets stuk, let wel op met kabels, verberg deze goed, daar dit zeer gevaarlijk is!!!

Uiterlijke kenmerken van de chihuahua
Het kleinste hondenras ter wereld mag niet te groot zijn.
De ideale schofthoogte van een chihuahua ligt rond de 20cm volwassen en het perfecte gewicht ligt tussen 1kg 500g en 3kg. Lichter dan 500g en zwaarder dan 3kg 500g is niet toegestaan.
De lengte van dit hondje hoort langer te zijn dan de schofthoogte.Velen denken dat chihuahua’s tengere en zwakke hondjes zijn, maar dit is helemaal niet waar.
Het is juist een sterk ras dat goed weet zijn mannetje te staan.
Ze worden gemakkelijk tussen 10 en 20 jaar oud.Een zuivere chihuahua heeft een mooi appelhoofdje, kenmerkend voor dit rasje.
Vlakke wangen en een diepe stop ( neusje) zijn ook typisch;een open fontanel is toegestaan.
 De oren zijn groot en uit elkaar geplaatst, stand op “tien voor twee”. De staart wordt gebogen over de rug gedragen, dus niet plat.De oogjes zijn helder en stralend en goed uit elkaar geplaatst
Een chihuahua kan echt huilen= traantjes.Je hebt 2 soorten chihuahua’s : de kortharige en de langharige. Dat langharige meer ruiven dan kortharige is een fabeltje; het is net andersom.Wees voorzichtig voor teacups.
Telkens de kleinste van de kleinste kiezen om te fokken is vragen om problemen: grotere open fontanellen, meer waterhoofden en andere afwijkingen en gezondheidsproblemen.
Een hondje van pakweg 2kg is al nietig genoeg – maak er dus geen karikatuur van.

Voeding en verzorging van de chihuahua
Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, sterke spieren en een glanzende vacht.
Droge hondenbrokken zijn de beste voeding.  Een chihuahua kan tot 8 keer per dag eten, telkens kleine beetjes. Het kleine maagje is niet geschikt om in één keer een grote hoeveelheid voedsel voor de hele dag op te slaan.
Je mag een chihuahua gerust afgekookte kippenfilet geven.
Vetten, varkensvlees en aardappelen zijn niet goed voor dit rasje.
Geef ook nooit chocolade: een klein stukje is dodelijk.
Een chihuahua heeft weinig verzorging nodig. Zelfs de vachtverzorging van de langharige variëteit neemt minder tijd in beslag dan zijn lange haren doen vermoeden.
Een keer in de week kammen is voldoende.
Oortjes reinigen doe je best met een vochtig doekje en niet met een wattenstaafje.
Wees voorzichtig bij het knippen van de nageltjes:, knip nooit in het leven, want dit kan erg bloeden en pijn doen.

chi, ciwawa, chiwawa,chiuaua,aanschaffen, pup, puppie, puppy